نحوه اتخاذ تصمیمات مهم در کسب و کار

نحوه اتخاذ تصمیمات مهم در کسب و کار

یکی از اساسی ترین مهارتهایی که در هر کسب و کاری باید وجود داشته باشد ، مهارت در تصمیم گیری است.

شاید به ظاهر ، تصمیم گیری را امری ساده بدانیم یا فکر کنیم چندان پروسه پیچیده ای نمی تواند داشته باشد. اما واقعیت این است که تصمیم گیری یک پروسه بسیار مهمی است ؛ زیرا تمامی بخشهای فعالیت شما تحت تأثیر تصمیماتتان قرار می گیرند. اگر ضعف در عملکرد شرکت یا کسب و کاری دیده می شود یا اینکه کارکنان آن به درستی وظایف خود را انجام نمی  دهند باید ریشه همه اینها را در تصمیماتی که مدیران این کسب و کارها گرفته اند جویا شویم. از نظر مشاوره بازاریابی هر تصمیمی که گرفته می شود به مهارت و آگاهی و دانش نیاز دارد. عوامل بسیار زیادی هستند که بر روی تصمیم گیری اثر می گذارند. می توان به طور کلی عوامل موثر بر تصمیم گیری را در موارد زیر خلاصه کرد:

یک) نوع عواطف و احساسات افراد

معمولاً یکی از عوامل مهمی که بر تصمیمات افراد ، اثر مستقیم و زیادی می گذارد ، نوع عاطفه و احساسات افراد است. افراد غالباً بر اساس احساسی که نسبت به چیزی دارند تصمیم می گیرند.

دو) آینده نگری

یکی از عوامل و زمینه های مهم اثر گذار بر تصمیمات افراد ، عواقب و پیامدهایی است که افراد برای تصمیمات خود در نظر می گیرند. افراد قبل از اینکه اقدام به تصمیم گیری کنند معمولاً سعی می کنند عواقب و پیامدهای تصمیمات و انتخابهای مختلف را در نظر  بگیرند و در نهایت اقدام به تصمیم گیری کنند.

سه) موقعیت اجتماعی

یکی از عوامل اثر گذار دیگر بر تصمیمات افراد ، موقعیت اجتماعی افراد است. افراد سعی می کنند در نهایت تصمیماتی را بگیرند که با موقعیت اجتماعی آنها هماهنگ باشد.

چهار) میزان دانش و تخصص افراد

قطعاً میزان دانش و تخصصی که افراد در هر زمینه ای داشته باشند می تواند اثر مستقیم در کیفیت و همچنین نوع تصمیمات آنها داشته باشد.

پنج) پیگیری

هر تصمیمی می توان گرفت ولی در نهایت جدیت در اجرای آن است که می تواند افراد یا شرکتها و برندها را به موفقیت برساند. پس هر تصمیمی که می گیرید باید سعی کنید با تمام قوا برای تحقق پیدا کردن آن تلاش کنید و پیگیری کافی برای اجرایی شدن آنها را داشته باشید.

اکنون که عوامل اثر گذار بر تصمیم گیری افراد مشخص شد بهتر است به این موضوع بپردازیم که چه چیزهایی در تصمیم گیری مدیران شرکتها و صاحبان کسب و کارها موثر است. بهتر است مدیران بر اساس اصول و دانش و آگاهی تصمیم بگیرند زیرا اگر قرار باشد تنها به احساسات خود تکیه کنند نمی توانند تصمیمات درستی بگیرند. از آنجایی که تصمیمات مدیران می تواند بر ادامه حیات ، موفقیت یا شکست یک مجموعه اثر زیادی داشته باشد سعی می کنیم در ادامه  این مقاله به موارد مهمی که مدیران باید در زمان تصمیم گیری به آنها توجه کنند اشاره کنیم.

۱) مشخص کردن مسئله اصلی

زمانی که می خواهیم مشکلی را حل کنیم یا برای مسئله ای راه حلی پیدا کرده و در نهایت تصمیم گیری کنیم باید ابتدا مشخص کنیم که مسئله یا مشکل اصلی چیست ؟ تا زمانی که مشکل اصلی مشخص نباشد سردرگمی بر کل مجموعه حاکم است و مدیران نمی دانند که چه تصمیمی باید بگیرند و تصمیمات معمولاً بر مبنای حدس و گمان گرفته می شود و کاملاً مشخص است که میزان شکست در این تصمیمات تا چه اندازه بالاست.

۲)مشخص کردن توانایی های بالقوه یا بالفعل

شما نمی توانید هر تصمیمی که دلتان می خواهد بگیرید و به نتایج مورد نظر برسید. زیرا تصمیم گیری باید بر اساس توانایی های شما باشد. قبل از تصمیم گیری اقدام به شناسایی توانایی های بالقوه و بالفعل خود کنید و در کنار آن عواملی که جزو نقاط ضعف شما هستند نیز تعیین کنید. تنها تصمیماتی که بر مبنای این عوامل گرفته می شوند به نتایج مطلوب منجر خواهد شد.

۳) ارزیابی تصمیمات

بهتر است قبل از اینکه تصمیم نهایی خود را بگیرید این تصمیم را با افراد متخصص و با تجربه در این زمینه در میان بگذارید و از نظرات مشاوره ای آنها استفاده کنید. همچنین بهتر است تیمی از کارکنان خود تشکیل دهید تا امکان عملی کردن این تصمیم را در بازار ارزیابی کنند و عواملی که ممکن است بر شکست یا موفقیت آن اثر بگذارد را مشخص کنند.

با توجه به نکات بالا می توان گفت ، فرآیند تصمیم گیری برای مدیران و نحوه عملکرد یک شرکت یا کسب و کار مهم است و اثر مستقیم قابل توجهی دارد پس بهتر است تصمیم گیری را جدی بگیرید و تمامی تلاش خود را برای برداشتن گامهای صحیح در این زمینه انجام دهید.

سیدحسام الدین میرکاظمی- مشاور برند و عضویت هئیت علمی پارک بازاریابی ایران


ارسال نظر و پیشنهاد

  • نحوه اتخاذ تصمیمات مهم در کسب و کار ۱۳/۰۸/۱۳۹۷
    یکی از اساسی ترین مهارتهایی که در هر کسب و کاری باید وجود داشته باشد ، مهارت در تصمیم گیری است. شاید به ظاهر ، تصمیم گیری را امری ساده بدانیم یا فکر کنیم چندان پروسه پیچیده ای نمی تواند داشته باشد. اما واقعیت این است که تصمیم گیری یک پروسه بسیار مهمی است ؛ […]
    دکتر میرکاظمی
  • ۳ روش قیمت گذاری کالاهای خدماتی ۱۰/۰۴/۱۳۹۷
    قیمت گذاری برای کالاهای خدماتی دشوارتر از کالاهای مصرفی است. زیرا در این محصولات ، یکی از مواردی که قیمت آن محصول را می تواند مشخص کند این است که مشتریان تا چه حد آن را مفید می دانند. در صورتی که مشتریان محصول خدماتی را بسیار مفید بدانند ممکن است با قیمتهای بسیار بالا […]
    دکتر میرکاظمی